Projectmatig werken geen sinecure
Geschreven door William van Grieken op 12-12-2013


donts

Het precies in één keer goed doen, zonder een veelheid aan (overbodige) handelingen is tegenwoordig het credo. De praktijk is vaak weerbarstiger. Zo ook bij projecten. Ik hoef u niet te vertellen dat veel projecten de eindstreep niet halen. Dit geldt niet alleen voor ICT projecten trouwens. Na 15 jaar werkervaring als consultant blijf ik mij verbazen over de bekende valkuilen. Valkuilen die op zijn zachtst gezegd niet bijdragen aan het welslagen van een project.

Veel van deze valkuilen zijn gerust open deuren. Maar goed een open deur is geen open deur als er geen kern van waarheid in zit toch?

Op basis van eigen ervaringen deel ik graag een aantal don'ts met u. Een tip vooraf! Het verhaal is luchtig bedoeld. Het is niet gezegd dat deze punten direct debet zijn aan het mislukken van een project. Bovendien: projectmatig werken is mijn vak en geeft mij veel energie en afwisseling. Geen dag is hetzelfde.

Projectmanagement

  1. Wie is nu eigenlijk de opdrachtgever? Wellicht een rare vraag. Goed opdrachtgeverschap betekent verantwoordelijk zijn en verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen opdrachtgever op papier zijn, maar het ook uitstralen en er naar handelen natuurlijk.

  2. De externe regelt het wel. Externen zijn toch al zo duur. Ook al heeft u het schaap met de 5 poten in huis. Gefeliciteerd! Dat ontslaat u niet van de plicht zich te committeren en actief bij te dragen aan het project. Los daarvan: u wilt als organisatie er vooral iets van leren.

  3. Stick to the plan. Durf impopulaire besluiten te nemen richting u achterban. Iedereen tevreden stellen is onmogelijk. Zeker bij ICT projecten worden vaak de grenzen opgerekt, vaak als gevolg van torenhoge ambities. In het slechtste geval wordt het oorspronkelijk doel uit het oog verloren.

  4. 'Think big, act small'. Grote, langdurige projecten waarbij steeds meer bordjes omhoog worden gehouden, maar die nooit de eindstreep halen. Herkent u dat? Probeer kleine successen te boeken en deze als hefboom te gebruiken om andere stakeholders over de streep te trekken voor uw project.

  5. Een project zonder einde. Projecten worden gestart met veel energie en heel veel goede bedoelingen. Naarmate de looptijd van het project langer is, neemt de focus af. Er ontstaat 'project-moeheid' in de organisatie waardoor het momentum wegzakt en projectactiviteiten domweg niet meer worden afgemaakt. Erg zonde. Projecten zijn doorgaans bedoeld om geld te verdienen.

  6. De techneut overheerst. Laat ik duidelijk zijn. Zonder de inbreng van techneuten of softwarespecialisten weten we soms niet waar we over praten of waar we aan beginnen. Techniek is en blijft een middel en dus per definitie ondergeschikt aan het eindresultaat. Problemen worden getackeld met gezond 'zakelijk' verstand en veelal niet met techniek alleen.

Ik sta uiteraard in de comment open voor reacties, vragen of andere ervaringen......


Labels: innoviq, ict, project, projectmatig werken
Met i-GRIP datagedreven werken continu verbeteren

Met i-GRIP datagedreven werken continu verbeteren

14-08-2024 - Anneke Dierkx

Een organisatie die op het juiste moment over betrouwbare en actuele informatie beschikt, kan haar dienstverlening verbeteren, de bedrijfsvoering bijsturen en betrouwbaar verantwoorden.

Een jubilaris in ons midden!

Een jubilaris in ons midden!

15-04-2024 - William van Grieken

Een jubilaris in ons midden! Na de recente jubilarissen zetten we nu graag Luciano Currie in het zonnetje vanwege zijn 5-jarig jubileum binnen InnoviQ. Luciano heeft de afgelopen jaar mooie stappen...

Een nieuwe collega...

Een nieuwe collega...

05-02-2024 - Britt Gelderblom

Mijn naam is Britt Gelderblom en in deze blog wil ik graag kennismaken en iets vertellen over mijn professionele reis en wat ik voor jullie kan betekenen. Sinds 1 januari 2024 ben ik in dienst bij...